NEB Class 12 Questions: NEB 12 Model Questions 2080/2024


NEB Class 12 Routine 2080-2081: Class 12 Routine

Permutation & Combination - Exercise 1.1 : Class 12 Math

Permutation & Combination - Exercise 1.1 : Class 12 Mathematics. Complete Exercise 1.1 of Class 12 Math.
Permutation & Combination - Exercise 1.1 : Class 12 Math

Chapter 1: Permutation and Combination.

 

Exercise: 1.1

 

Complete Exercise of Permutation and Combination - Exercise 1.1 : Class 12 Mathematics 2080 NEB.


Read: NEB Class 12 Mathematics All Chapter Exercise

1. A football stadium has four entrance gates and nine exits. In how many different ways can a man enter and leave the stadium?

Soln:

A man can enter the stadium in 4 ways. Again the man can leave the stadium in 9 ways.

So, total no.of ways with which a man enters and then leaves the stadium = 4* 9 = 36ways.

 

2. There are six doors in a hostel. In how many ways can a student enter the hostel and leave by a different door?

Soln:

There are 6 choices for a student to enter the hostel. There are 5 choices for a student to leave the hostel as different door is to be used. So, total no.of ways = 65 = 30.

 

3. In how many ways can a man send three of his children to seven different colleges of a certain town?

Soln:

There are 7 choices for 1st son, 6 choices for 2nd son and 5 choices for 3rd son.

Now, by the basic principle of counting, the total number of ways of choice = 7*6*5 = 210.

 

4. Suppose there are five main roads between the cities A and B. In how many ways can a man go from a city to the other and return by a different road?

Soln:

A man can go from city A to city B in 5 ways. As he has to return by a different road, so he can return from city B to city A in 4 ways.

So, total no.of ways by which a man can go from city A to city B and returns by a different road = 5 * 4 = 20 ways.

 

5. There are five main roads between the cities A and B and 4 between B and C. In how many ways can a person drive from A to C and return without driving on the same road twice?

Soln:

A person can go from city A to city B in 5 ways. Again, he can go from city B to city C in 4 ways. So, a person can go from city A to city C in 5* 4 = 20ways. The person has to return from C to A without driving on the same road twice, So, he can return from city C to city B in 3 ways and from city B to city A in 4 ways.

So, he can return from city C to city A in 3 * 4 = 12 ways.

So, Total no.of ways by which a person can go from city A to city C and return from city C to city A = 20 12 = 240 ways.

 

6. How many numbers of three digits less than 500 can be formed from the integers 1, 2, 3, 4, 5, 6?

Soln:

Numbers formed should be of at least 3 digits means they may be of 3 digits, 4 digits, 5 digits or 6 digits.

There are 6 choices for digit in the units place. There are 5 and 4 choices for digits in ten and hundred's place respectively.

So, total number of ways by which 3 digits numbers can be formed = 6.5.4 = 120

Similarly, the total no.of ways by which 4 digits

numbers can be formed = 6.5.4.3

360.

the total no. of ways by which 5 digits numbers

can be formed = 6.5.4.3.2 = 720.

The total no.of ways by which 4 digits numbers can be formed 6.5.4.3.2.1 = 720.

= So, total no.of ways by which the numbers of at least 3 digits can be formed = 120 + 360 + 720 + 720 = 1920.

 

7. How many numbers of three digits less than 500 can be formed from the integers 1, 2, 3, 4, 5, 6?

Soln:

The numbers formed must be of three digits and less than 500, so the digit in the hundred's place should be 1,2,3 or 4. So, there are 4 choices for the digit in the hundred's place. There are 5 choice for the digit in the ten's place. There are 4 choices for the digit in the unit's place. So, no of ways by which 3 digits numbers les than 500 can be formed = 4.5.4 = 80.

 

8. Of the numbers formed by using all the figures 1, 2, 3, 4, 5 only once, how many are even?

Soln:

The numbers formed should be even. So, the digit in the unit's place must be 2 or 4. So, the digit in unit's place must be 2 or 4. So, for the digit in unit's place, there are 2 choices. So, after fixing the digit in the unit's place, remaining 4 figures can be arranged in P(4,4) ways.

`\frac{(4)!}{(4-4)!} = \frac{4!}{0!} = \frac{4*3*2*1}{1} = 24 ways`

 

9. How many numbers between 4000 and 5000 can be formed with the digits 2, 3, 4, 5, 6, 7?

Soln:

The numbers formed must be of 4 digits. The

digit in the thousand's place must always be 4. For this, there is only one choice. After that, n = 6 − 1 = 5, r = 4 − 1 = 3. Then remaining 5 figures can be placed in remaining 3 places in:

Or, P(5,3) ways =

`\frac{(5)!}{(5-3)!} = \frac{5!}{2!} = \frac{5*4*3*2*1}{2*1} = 60 ways`

So, Total no.of ways by which 4 digits numbers between 4,000 and 5,000 can be formed = 1 * 60

= 60.

 

10. How many numbers of three digits can be formed from the integers 2, 3, 4, 5, 6? How many of them will be divisible by 5?

Soln:

For the three digits numbers, there are 5 ways to

2nd

fill in the 1st place, there are 4 ways to fill in the place and there are 3 ways to fill in the 3rd place. By the basic principle of counting, number of three digits numbers = 5* 4 * 3 = 60.

Again, for three digit numbers which are divisible by 5, the number in the unit place must be 5. So, the unit place can be filled up in 1 way. After filling up the unit place 4 numbers are left. Ten's place can be filled up in 4 ways and hundredths place can be filled up in 3 ways. Then by the basic principle of counting, no.of 3 digits numbers which are divisible by 51*4*3 = 12.

 


Read:


Permutation & Combination - Exercise 1.2 : Class 12 Math

Permutation & Combination - Exercise 1.3 : Class 12 Math

Getting Info...

About the Author

Iswori Rimal is the author of iswori.com.np, a popular education platform in Nepal. Iswori helps students in their SEE, Class 11 and Class 12 studies with Complete Notes, important questions and other study materials.

Post a Comment

AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.