NEB Class 12 Questions: NEB 12 Model Questions 2080/2024


NEB Class 12 Routine 2080-2081: Class 12 Routine

SEE Class 10 Science Model Question Solution 2080 + Grid

SEE Class 10 Science Model Question Solution 2080 & Specific Grid. CDC Updated Class 10 Science Model Question Answer Solution for SEE Exam 2080-2081.
SEE Class 10 Science Model Question Solution 2080 + Grid


SEE Class 10 Science New Specification Grid 2080

CDC Updated Specification grid of subject science for class 10 SEE Exam is given as:

S.N Question Type Total Question Total Mark
1 MCQs 10 10*1=10
2 Very Short Answer Question 9 9*1=9
3 Short Answer Question 14 14*2=28
4 Long Answer Question 7 7*4=28

Total 40 75

SEE Class 10 Science New Specification Grid 2080


SEE Class 10 Science Model Question 2080

SEE Class 10 Science Model Question 2080
SEE Class 10 Science Model Question 2080
SEE Class 10 Science Model Question 2080
SEE Class 10 Science Model Question 2080
SEE Class 10 Science Model Question 2080
SEE Class 10 Science Model Question 2080
SEE Class 10 Science Model Question 2080
SEE Class 10 Science Model Question 2080
Download - Class 10 Science Model Question 2080 Pdf

Download Now

SEE Class 10 Science Model Question Solution 2080


Section A

Multiple Choice Question.

a. Which of the following is first stage towards signal receiver?

i. Decoder 

ii. Encoder

iii. Demodulator

iv. Modulator

Answer:

Key:C ( Demodulator)

b. Why is cycas kept in gymnosperm?

(It bears flower and produces seed.)

(It bears flower and has pointed leaf.)

(It has cone instead of flower and seed is present inside fruit)

(It has cone instead of flower and seed is naked)

Answer:

Key: D (It has cone instead of flower, seed is naked )

c. When Sanju observed specimen in the laboratory, she found that both the organisms were long and cylindrical. She also found that organism A has cylindrical segmented body and organism B has not segmented body. By studying the above characteristics, which statement is true for these organisms?

Organism A is hermaphrodite whereas organism B is unisexual

Organism A is unisexual whereas organism B is hermaphrodite

Organism A is diploblastic whereas organism B is triploblastic

Organism A is triploblastic whereas organism B is diploblastic

Answer:

Key: A ( Organism A is unisexual organism B is hermaphrodite )

d. Cordyceps formed by the fusion of caterpillar and fungi is shown in the figure. What is the interrelation between caterpillar and fungus in this process?

Cordyceps formed by the fusion of caterpillar and fungi is shown in the figure.

Symbiotic

Parasitic

Saprotrophic

Commensalism

Answer:

Key B (Parasitic )

e. The mass of the earth is 6 * `10^24` kg. What would be the acceleration due to gravity of the meteor falling from 10000 km height from the centre.

i. 4.2 `m/s^2 `

ii. 4.002 `m/s^2 `

iii. 4 `m/s^2 `

iv. 4.02 `m/s^2 `

Answer:

Key B ( 4.002m/s^2 )

Hint:

M= 6× 10^24kg

`G= 6.67 × 10^-11 Nm^2Kg^-2`

(R+h) = 10000km= `10^7`m

∴ g = GM/(R+h)^2 = 4.002`m/s^2`

f. Why do objects float more easily in sea water than in river?

Density of sea water is more than that of river.

Density of sea water is less than that of river.

Temperature of sea water is more than that of river.

Temperature of sea water is less than that of river.

Answer:

Key: A (Density of sea water is more than river water)

g. Sarthak named red, green, violet and blue coloured ray in dispersion of speed in prism as 𝑣𝑟 , 𝑣𝑔, 𝑣𝑣 and 𝑣𝑏 respectively. Which is correct order of speed made by him.

i. 𝑣𝑔 < 𝑣𝑏 > 𝑣𝑟 < 𝑣𝑣 

ii. 𝑣𝑟 > 𝑣𝑦 > 𝑣𝑏 < 𝑣𝑣 

iii.𝑣𝑔 < 𝑣𝑦 < 𝑣𝑟 > 𝑣𝑣 

iv. 𝑣𝑟 < 𝑣𝑦 > 𝑣𝑟 < 𝑣𝑣

Answer:

Key: C ( Vg < Vy <Vr > Vv )

h. Which is the most realistic theory about origin of the universe?

Heliocentric theory

Geocentric theory

Newton's theory

Big Bang theory

Answer:

Key: D ( Big Bang Theory )

i. What is denoted by X in the given reaction ?

`2KClO_{3}\underset{ \triangle }{\overset{X}{\rightarrow }}2KCl + 3O_{2}\uparrow `

Catalyst

Heat

Pressure

Light

Answer:

Key: A ( Catalyst )

j. A statement and two arguments are given below.

Statement: Stomach pesticide is a type of pesticide based on mode of action.

Argument 1: In this process the insects die when they eat leaves and fruits of the plants treated by pesticides.
Argument 2: When these pesticides come contact with air, poisonous gas is released, due to which the insects die.

 i. (Statement and argument 2 is correct but argument 1 is incorrect) 

ii.(Statement and argument 2 is incorrect but argument 1 is correct) 

iii. (Statement and argument 1 is correct but argument 2 is incorrect) 

iv. (Statement and argument 1 is incorrect but argument 2 is correct)

Answer:

Key: C ( Statement and argument 1 is correct but argument 2 is incorrect )


Section B

2. Very short answer type questions. (9*1=9)

a. Why are controlled variables important?

Answer:

Controlled variables are important to validate the experiment's conclusions and to make the results reliable.

b. State Archimedes' principle.

Answer:

Archimedes' principle states that,

"When a body is partially or wholly immersed in a liquid (fluid), it experiences an upthrust (or apparent loss in weight) which is equal to the weight of the liquid (fluid) displaced by it."

c. Anu cannot distinguish red and green colour. What is main cause of this problem?

Answer:

The main cause of this problem is heredity.

d. A student of the class can see letters written on instructional board when s/he sits on first bench and cannot see clearly when s/he sits on last bench. What type of lens is used to remove this defect?

Answer:

Concave lenses should be used to remove this defect.

e. What happen when bar magnet is placed inside solenoid at rest?

What happen when bar magnet is placed inside solenoid at rest?
Answer:

The direction of movement of the galvanometer needle does not change when bar magnet is placed inside the solenoid at rest.

f. What is the main cause of determination of future of universe?

Answer:

Scientific predictions about the future of the Universe are based on the idea that the effect of gravity on matter determines the shape of the Universe, which then determines its future.

g. Write the name of main ore of iron.

Answer:

The main ore of iron is hematite.

h. In the laboratory Pratik chose electro-refining process to purify copper obtained from reduction process. He connected impure copper to negative terminal of cell and pure copper to positive terminal of cell and copper sulphate is used as electroplating. What is the mistake he made in this process?

Answer:

The mistake he made in this process is :

He connected impure copper to negative terminal of the cell and pure copper to positive terminal of the cell but the correct connection is opposite of the given.

i. Write a difference between the given hydrocarbons on the basis of reactivity.

Alkane and Alkene: Write a difference between the given hydrocarbons on the basis of reactivity.
Answer:

First is Ethane which is less reactive and 2nd Image is Ethene which is more reactive.

Reason: Ethene is more reactive because of the presence of a double bond between its two carbon atoms


Section C

Short answer type questions. 14*2=28

3. Prove that electric resistance (Ω) = `kg m^2 s^-3 A^-2`

Answer:

According to ohm's law :

V= I × R

or, R = `V / I`

or, R = `( W / Q ) / I`

or, R = `W / ( Q × I )`

or, R = `( F × d ) / ( I × t × I )`

or, R = `( m × a × d ) / ( t × I^2 )`

or, R = `( kg × m × s^-2 × m ) / ( s ×I^2 )`

R = `kg m^2 s^-3 A^-2` . Proved

4. Write any two characteristics of the class amphibia.

Answer:

The two characteristics of amphibians are :

i. Their skin becomes moist .

ii. Their body is divided into two parts,head and back.

5. Study the given concept map and name A and B.

Bee Life Cycle - Class 10 Model 2080 Science

Answer:

A = Male bee ( Drone Bee )

B= Female Bee ( Queen Bee )

6. Write any two differences between somatic chromosome and sex chromosome.

Answer:

The difference between somatic and sex chromosomes are:

i. Somatic chromosomes reveal all the properties of the body.

Sex chromosomes determine the gender of an organism

ii. A pair of somatic chromosomes have the same structure.

A pair of sex chromosomes have the different structure.

7. Draw a chart of the result obtained by crossing black mouse (BB) and hybrid black mouse (Bb).

Answer:

Draw a chart of the result obtained by crossing black mouse (BB) and hybrid black mouse (Bb)

8. White blood cell of Renu's blood is found 2500 after examining her blood. What are the possible causes of this? Write any two causes.

Answer:

The possible causes of this are :

i. Viral Infection

ii. Bone marrow disorder / Auto immune disease.

9. Despite the medicinal herbs in our locality, we are dependent upon imported medicines. Write its one cause and what can we do to increase the use of medicinal herbs? Write a point.

Answer:

Cause : Chemical drugs are cheap, easy to use .

Remedy : Aware the people about the negative effect of chemical drugs and Encourage the people to use medicinal herbs.

10. Write any two effects of gravity.

Answer:

The two effects of gravity are :

  • i. Falling of an objects towards centre of the earth .
  • ii.Flowing of rivers from higher altitude to lower altitude

11. Kabin dropped a stone from a tower of 49 m high. One second later, he threw another stone. They both hit the ground at the same time. Find out the velocity with which he threw the second stone.

Answer:

Given,

Height of tower (h) = 49m

Acceleration due to gravity (g) =`9.8m/s^-2`


1st Case :

Initial velocity of first stone (u1) = 0`m/s`

time taken by it to hit ground ( t1)= ?

We know that,

h = u1× t1 + ½ ×g× t1^2

or,49 = 0×t1 + ½ × 9.8 × t1^2

or, 49 = ½ × 9.8 × t1^2

or, 49 = 4.9 × t1^2

or, t1^2 = 10

∴ t1 = 3.16 sec


2nd case :

Time taken by 2nd stone to hit ground

( t2 ) = (t1 - 1) = (3.16 - 1) = 2.16 sec

Initial velocity of 2nd stone ( u2 ) = ?

We know that,

h = u2× t1 + ½ ×g× t1^2

or,49=u2 × 2.16 + ½ × 9.8×(2.16)^2

or,49= u2 × 2.16 + 22.86

or, u2 × 2.16 = 49 - 22.86

or, u2 × 2.16 = 26.14

or, u2 = 26.14/2.16

∴. u2 = 12.10 m/s


Hence, the velocity with which he threw the 2nd stone is

12.10 m/s

12. Study the given figure and answer the following questions.)

Class 10 Science Model 2080 - Transformer

i. What type of transformer is shown in the figure?

ii. Why is this used in power station?

Answer:

i. Step-up transformer is shown in the given figure.

ii. This type of transformer is used to transmit electricity through overhead wires with high voltage.

13. Niva made the device as shown in figure but rate of rotation of coil is found less. What should be done to increase rate of rotation of coil? Write any two methods.

Simple Electric Motor which use battery
Answer:

The methods to increase the rotation of the coil are :

  • i. The voltage should be increased.
  • ii.The magnetic strength should be increased.

14. Suppose equal volume of hydrochloric acid is kept in conical flask A, B and C. If 10 g powder limestone is kept in A and C, and piece of 10 gram limestone is kept in B, in which conical flask rate of chemical reaction is fast? Write with reason.
Suppose equal volume of hydrochloric acid is kept in conical flask A, B and C. If 10 g powder limestone is kept in A and C, and piece of 10 gram limestone is kept in B, in which conical flask rate of chemical reaction is fast? Write with reason.
Answer:

The rate of chemical reaction of the conical flask C is higher than A and B.

Reason:

The density and temperature of the solution is higher in C than in conical flask A and B and the surface area of the reactants in Conical flask C is also higher as reactants are in powder form. Compared to other conical fluxes, the rate of collision of reactant molecules in conical flux C is higher and when the rate of collision of molecules is higher, the rate of chemical reaction is also higher.

15. The property and use of a hydrocarbon compound in the given table below.
Property Use
Colourless and viscous fluid with sweet taste Use as sweetening agent in confectionery

i. Write down IUPAC name of that compound.

ii. Write the structural formula of compound formed by reaction between that compound with plenty of hydrogen.

Answer:

i. The IUPAC name of that compound is

Propane-1,2,3-triol .

ii. The structural formula of compound formed by reacting

between that compound and plenty of hydrogen is given below

Propane


16. "A part of opinion of Mr. Abhishek Khadka published in The "My Republica" on 28 April 2023 is given here- …………"In Nepal, the use of calcium carbide to ripen fruits is prohibited under the Food Act of 1967. Artificial ripening using chemicals such as calcium carbide can have detrimental effects on human health, including poisoning and neurological damage." Answer the following questions on the basis of this part.

i. Write an effect seen in human health except above mentioned by such chemical.

ii. Write a process to ripening food by traditional method.

Answer:

i.The effects seen in human health are :

a. Itchy skin Red blisters on the skin. 

b. Congestion in the lungs, etc.

ii. The process to ripe fruits by using traditional method is :

a.Using asura leaves wrapping in jute sack.


Section D

Long answer type questions. 7*4=28


17. A blog addressed at https://www.celebree.com/blog/resources/the-pros-and-cons-of-technology-in-education/ writes: 
"....... Technology has become a foundational component in many areas of our daily lives, as well as our children’s. Within the confines of the classroom and learning environment, technology can be both beneficial and problematic for students. ............."

i. Which technology does the blog describe?

ii. The technology mentioned in the blog also has disadvantage. Write any two disadvantages.

iii.Mention any one use of AI in the technology mentioned above.


Answer:

i. The blog describes digital technology.


ii. The two disadvantages of it are : 

  • a. For people who are busy online, there is a change in the way they interact with each other. 
  • b. Crimes caused by social media affect personal, family and social life.


iii. The one use of AI in the technology mentioned above is : 

  • 1. Intelligent Tuition / Virtual Learning Environment / Smart Materials.



18. Read the newspaper article and answer the questions that follow.


A copying machine for living beings?

Without any doubt, if there had been elections for the animal of the year 1997, Dolly would have been the winner! Dolly is a Scottish sheep that you see in 5 the photo. But Dolly is not just a simple sheep. She is a clone of another sheep. A clone means: a copy. Cloning means copying from a single master copy'. Scientists succeeded in creating a sheep 10 (Dolly) that is identical to a sheep that functioned as a 'master copy.

It was the Scottish scientist lan Wilmut who designed the 'copying machine for sheep. He took a very small piece from 15 the udder of an adult sheep (sheep 1). From that small piece he removed the nucleus, then he transferred the nucleus

into the egg-cell of another (female) sheep (sheep 2). But first he removed 20 from that egg-cell all the material that would have determined sheep 2 characteristics in a lamb produced from that egg-cell, Ian Wilmut implanted the manipulated egg-cell of sheep 2 into yet 25 another (female) sheep (sheep 3). Sheep 3 became pregnant and had a lamb: Dolly.

Some scientists think that within a few years it will be possible to clone people as well. But many governments have already 30 decided to forbid cloning of people by law,

i. Which sheep is Dolly identical to?

ii. In the text, part of the udder that was used is described as “a very small piece”. From the article text you can work out what is meant by “a very small piece”.

iii. In the last sentence of the article it is stated that many governments have already decided to forbid cloning of people by law.

Two possible reasons for this decision are mentioned below. Are these reasons scientific reasons? Circle either “Yes” or “No” for each. (2)

Reasons Scientific?
Cloned people could be more sensitive to certain diseases than normal people. Yes / No
People should not take over the role of a Creator. Yes / No

Answer:

i. Dolly is identical to the sheep 1.


ii. " a very small piece" means cell .


iii. Yes to the first and No to the second.


19. Write any two symptoms of high blood pressure and any two preventive measures.


Answer:

The two symptoms of high blood pressure are :

  • a. Headache, shortness of breath.
  • b. Sweating, laziness ,etc

The two preventive measures are :

  • a. You should only eat less fatty foods and salt.
  • b. Do not smoke or drink alcohol.


20. The relation between volume of water and temperature is shown in the given graph. Study the graph and answer the following question.

i. What is the special property of water shown in the picture called? (1) 

ii. Write the change that takes place in density of water on heating from 00C to 100C. (2)

iii. Write an effect of this special property of water. (1)


Answer:

i. The special property of water shown in the picture is called anomalous expansion of water.


ii. When water is heated from 0°C to 4°C, its density increases and when it is heated from 4°C to 10°C, its density decreases. Water has the highest density at 4 °C.


iii. The one effect of this special property of water is :

  • a.water pipes can burst in winter


21. Answer the following questions.

i. Write any two differences between concave lens and convex lens.

ii. Between air and glass, air is called rarer medium and glass is called denser medium, why?


Answer: i.
Feature Convex Lens Concave Lens
Shape Thicker at the center, thinner at the edges Thinner at the center, thicker at the edges
Curvature Curves outward Curves inward
Focal length Positive Negative
Image formed Real and inverted Virtual and erect
Used for Magnifying glasses, telescopes, cameras, microscopes Eyeglasses (to correct nearsightedness), periscopes, kaleidoscopes

ii.The speed of light in air is higher (3x10^8 m/s) and the speed of light in glass is lower (2 x 10^8 m/s). A medium in which the speed of light is higher is called a denser medium and a medium in which the speed of light is lower is called a denser medium.So, air is rarer medium and glass is denser medium.


22. Answer the following questions on the basis of electronic configuration of element A and B given below.

A = 1s2, 2s2 2p6, 3s2 3p6, 4s1

B = 1s2, 2s2 2p4

i. In which group element A belongs in periodic table?

ii. In which period element B belongs in periodic table?

iii. Write down molecular formula of compound formed by combination of A and B.

iv. Why is element B kept in p block of periodic table?


Answer:

i. Element A belongs to group IA of the periodic table.


ii. Element B belongs to period 2nd of the periodic table.


iii. The molecular formula of compound formed by combination of A and B element is 

`K2O. 2K2 + O2 →2 K2O`


iv. Element B is kept in the p block of the periodic table because its last electron is in the p subcell.

23. Draw well labeled diagram of laboratory preparation of ammonia gas and write down a method to test this gas in the gas jar.) (1+2+1)


Answer:
well labeled diagram of laboratory preparation of ammonia gas
Well labeled diagram of laboratory preparation of ammonia gas

i. When a moist red litmus paper is inserted in the gas jar containing ammonia, the litmus turns into blue because ammonia is basic in nature.

NH3 + H2O → NH4OH 


ii. Ammonia gas can be identified from its strong pungent odour.


iii. White fumes of Ammonium chloride (NH4CI) are formed when a glass rod dipped in conc. Hydrochloric acid is kept in the gas jar containing ammonia gas. NH3 + conc. HCl → NH4Cl 


Download - Class 10 Science Model Question 2080 Complete Solution (Nepali + english) Pdf

Download Now
Download - Class 10 Science Model Question 2080 Complete Solution (only english) Pdf

Download Now

Complete SEE Class 10 Science Model Question Solution 2080 + Grid as well as Nepali Question and answer, Specification grid and other important materials of this model question are uploaded. Now, you can check: Class 10 SEE Model Question 2080 (All Subject).


SEE Class 10 Science New Specification Grid Matrix 2080

SEE Class 10 Science New Specification Grid Matrix 2080

SEE Class 10 Science New Specification Grid Matrix 2080

Above mentioned PDFs




Getting Info...

About the Author

Iswori Rimal is the author of iswori.com.np, a popular education platform in Nepal. Iswori helps students in their SEE, Class 11 and Class 12 studies with Complete Notes, important questions and other study materials.

Post a Comment

AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.